Brandwerende doorvoeringen
Af en toe komen we tijdens onze werkzaamheden zaken tegen die aandacht verdienen. Zo waren we laatst betrokken bij een verbouwing aan een complex met woon- en horecafunctie. Tijdens een plafondinspectie kwamen ze aan het licht… Doorvoeringen die NIET brandwerend zijn afgewerkt. Helaas te vaak een ondergeschoven kindje, maar zeker de moeite waard om uit te lichten.
Brandcompartimenten
Ieder gebouw is opgedeeld in brandcompartimenten, een afgebakend gebied, zodat brand niet van de ene naar de andere ruimte kan overslaan. Een woning bestaat normaal gesproken uit één brandcompartiment. Gestapelde bouw en utiliteitsbouw heeft vaak meerdere brandcompartimenten en/of rookcompartimenten, meestal tussen de verdiepingsvloeren en de afzonderlijke woningen. Van belang is dan om de leidingen en schachten (doorvoeringen) die door het hele gebouw lopen, brandwerend af te werken, zodat brand niet via het leidingtraject en de schachten kan overslaan.
Brandwerende doorvoeringen
Gebouwen gebouwd vóór 1980, maar helaas soms ook jonger, hebben vaak geen brandwerende doorvoeringen. Door de aangescherpte regelgeving is dit anno NU wel aan de orde. Brandweer en gemeente kunnen dit controleren en handhaven. Als je het tegenkomt in een verbouwing, dan ben je als eigenaar verplicht dit op te lossen.
Welke afwerking er nodig is om de doorvoering brandwerend te maken, is afhankelijk van de afmeting en het soort materiaal van de doorvoering. Zo kan er gewerkt worden met manchetten, pasta’s of kleppen.
Wil jij dit gecheckt hebben voor jouw vastgoed? Neem dan contact met ons op! Wij kunnen je adviseren over de aanpak.