Opdrachtgever: Radar
Aannemer: BAM Bouw en Techniek – regio Maastricht
Architect: Zuid Architecten te Maastricht
Het bestaande gebouw uit 1984 was erg gedateerd en voldeed niet meer aan de minimale eisen voor de huisvesting en zorgverlening aan de 24 cliënten. Vanwege de ongunstige draagstructuur en indeling van het bestaande gebouw was al snel duidelijk dat een interne aanpassing niet tot het gewenste resultaat zou leiden. Besloten werd daarom om het bestaande gebouw te slopen en te vervangen door nieuwbouw.
Om een zo optimaal mogelijk plan binnen het beschikbare budget te realiseren is in overleg met Radar besloten dit project in bouwteamverband te ontwikkelen. Middels een marktconsultatie is BAM Bouw en Techniek te Maastricht gecontracteerd als ontwikkelaar en aannemer van het project.
In een zeer vroeg stadium hebben wij een projectteam samengesteld met medewerkers van de woonvorm, de facilitaire organisatie, ict, vastgoed, architect en aannemer. Door middel van het organiseren van meerdere brainstormsessies is het standaard PvE van Radar vertaald naar een ontwerp dat volledig is afgestemd op de wensen en eisen van de bewoners en zorgmedewerkers. In nauwe samenwerking met BAM Bouw en Techniek en Zuid Architecten hebben we vervolgens het plan verder uitgewerkt ten behoeve van de aanvraag omgevingsvergunning en de realisatie. Gedurende dit traject hebben we regelmatig teruggekoppeld aan de projectgroep waardoor de projectgroep gedurende de gehele ontwikkeling invloed heeft kunnen uitoefen op het eindresultaat, zelfs tijdens de uitvoering.
Het resultaat is een nieuwe woonvorm bestaande uit 3 geschakelde woongroepen met elk acht cliëntkamers. De kamers hebben een eigen badkamer en pantryvoorziening. Iedere woongroep heeft verder een algemene woonkamer met keuken en diverse ondersteunende ruimten.
Een belangrijk element binnen het ontwerp is de binnentuin. Het ontwerp van de nieuwbouw is dusdanig vormgegeven dat de drie algemene woonkamers op de begane grond in directe verbinding staan met de binnentuin. Ditzelfde geld voor een groot deel van de verkeersruimte op de begane grond. Dit zorgt voor veel lichtinval en werkt rustgevend voor de cliënten.
Het thema ‘Duurzaamheid’ heeft een prominente rol gespeeld bij de ontwikkeling van de nieuwbouw. Het gebouw is voorzien van warmtepompinstallatie met warmwaterbronnen. Deze zorgt voor de verwarming en warmtapwatervoorziening, maar ook voor verkoeling middels de ‘vloerverwarming’ in de zomer. Met de 251 PV-panelen op het dak kan voldoende elektriciteit worden opgewekt voor zowel de installatietechniek als het verbruik door de bewoners en medewerkers. Het gebouw is daarmee geheel zelfvoorzienend!